گنج یابی
پیشینه ی گنج یابی به این صورت است. که از همان روزگاران که سکهها و مجسمهها و قدحها به بهانههای مختلف در کنار جسدی. در گوری یا در حفرهای امن به امانت سپرده میشدند، تا به امروز. که آدمها برای پس گرفتن این امانت پس از قرنها، به سراغ گنجینهای میروند. که بیش از قبل ارزش یافته است، این جسارت خالی از خطر نبوده و نیست. و از دیرباز بودهاند و هستند ماجراجویانی که قدم به قدم و سایه به سایه خطر میروند تا برسند. به ثروتی که در دورانی دیگر توسط فردی دیگر جمعآوری شدهاند. و با یافتن دوبارهشان میشود ره یک شبه را صد ساله رفت.
از نشانهها حرف میزند و ما سراغ نقشه گنج را میگیریم، برگهای از پوست. که برای بسیاری میشود دروازهای برای ورود به دنیای رویاهایشان اما کارشناس کار کشته. گنجیابی میگوید: «تمام نسخههایی (نقشه گنج) که امروز میبینید تقلبی است. به طور کلی از زمان صفویه که شاهان ایران به تاریخ علاقهمند شدند.،
موضوع گنجیابی رونق گرفت و نقشههای گنج، بازار پیدا کردند. آن زمانها قانون نانوشتهای وجود داشت که میگفتند بخشی از خمس گنج این است. که نقشه را به جای مالی که استخراج کردهاید دفن کنید، که دیگر کسی به دنبال گنجی که نیست. دربهدر نشود، اما بعضی افراد این کار را نمیکردند، این نسخههایی که گاهی پیدا. میشود، همین نقشههایی است که قبلا گنجشان استخراج شده. این روزها گنجها را بیشتر از روی نشانهها پیدا میکنند.، نه از روی نقشه. اگر کسی بگوید از روی یک نسخه گنجی را پیدا میکند یا گنج یابی میکند، من با قاطعیت به شما میگویم که دروغ میگوید.»
حواشی دنیای نه چندان بزرگ گنجیابها خرافات و شایعات جولان میدهند، حرفهایی. که با هیچ عقلی جور در نمیآید، اما همواره روایت میشوند، از تلههای گنج میگوید و خاطراتی تعریف میکند: «اینکه میگویند بعضی گنجها تله دارند. خرافات نیست، اما اینکه میگویند این تلهها به کسی که سراغ گنج رفته آسیب میزند خرافات است. من در یک موردی تله آب دیدهام، با هوش آن زمان در اطراف گنجی که ما سراغش رفتهایم، موانعی طراحی میکردند. که هر کسی به راحتی نتواند به گنج دسترسی پیدا کند.
یا اینکه میگویند مار روی گنج مینشیند. و گنجی که مار رویش نشسته صاحب دارد، هم خرافات است. دلیل این موضوع این است که در روزهای سرد، در قسمتهایی از زمین که طلا در زیر زمین وجود دارد. به دلیل ماهیتی که طلا دارد و گازی که از خود متصاعد میکند، گرمتر از باقی قسمتها است. مثلا روزهای برفی جایی که برف نمینشیند، گاهی به دلیل این است که طلا در زیر زمین پنهان شده. طلا زمین را گرم میکند و مار هم به همین دلیل روی آن مینشیند.»
اما گنجیابها برای خودشان قوانین خاصی دارند، از قوانین گنج یابی میگوید، از نحوه هماهنگیهایشان برای دیدن. «مال» و خریدن آن: «وقتی چند نفر سراغ گنج یابی بروند، اگر دلشان صاف نباشد یا از اول در فکر کلاهبرداری از شریکشان باشند.، مال خودش را نشان نمیدهد و به هر دلیلی نمیتوانند مال را پیدا کنند. اگر هم پیدا کنند قتل و غارت اتفاق میافتد، یا بحثهای خانوادگی پیش میآید. قانون دیگری هم داریم که میگوید. برای تقسیم مال اگر یکی از اعضای گروه اطلاعات و شناخت بیشتری از مال. یا محل داشته باشد، مثل کسی است. که با یک آدم نابینا همسفره میشود، نباید حقخوری کند یا گوشت را بخورد.
و چربی را بدهد به طرفش، دلشان باید یکی باشد. با تمام اینها گاهی پیش میآید. که یک نفر همراهانش را به جای گنج دفن میکند، کشت. و کشتار در این کار زیاد است، اما هیچوقت با این عنوان رسانهای نمیشود. حتی گاهی با ما تماس میگیرند. و میگویند یک مال یک میلیاردی داریم، با پول نقد بیایید. برای کارشناسی مال؛ ما وقتی میرویم، با این تصور که پول نقد زیادی همراه ما است، جانمان در خطر است. اگر گنج تقلبی نشانمان دهند، نمیتوانیم بگوییم تقلبی است. باید سناریو بچینیم و از محل فرار کنیم در غیر این صورت معلوم نیست چه بلایی سرمان بیاید.»
سراغ ادبیات صنف گنجیابها را میگیریم، اما آنقدر استفاده از بعضی تعابیر برایشان عادی شده. که نمیداند چطور برایمان از دایره لغات مرسوم بین خودشان بگوید: «به گنج میگوییم «مال» ما از روی ادبیات آدمها میتوانیم بفهمیم. چقدر به کار آشنا هستند، کسی که میآید، میگوید گنج پیدا کردم یا جنس زیر خاکی دارم یا مامور است. یا تازه کار و کلاهبردار. به اشیایی که مربوط به دوره بعد از اسلام هستند، میگوییم «امامی»، «ریز مال» بیشتر زیورآلات و اشیا کوچک مثل مهرههای گبری هستند. «درشت مال» اشیایی مثل مجسمه و ظرف و آتشدان و اشیای بزرگتر. «ضربه یک» و «ضربه دو» را در مورد سکهها به کار میبریم، «ضربه یک» به سکههای اصل و «ضربه دو» به سکههای تقلبی که اخیرا ضرب شدهاند، میگوییم.
ضرب سکه تقلبی کار راحتی است اما تشخیص اصل بودن آن خیلی راحت نیست، بعضی از کسانی که لابراتوار دندانسازی دارند، به راحتی از روی طرح سکهها قالبگیری میکنند و سکههای تقلبی میسازند، این سکهها معمولا موج دارند و ظرافت سکههای اصل را ندارند. یا بهطور مثال برای اینکه یک شی «پاتین» (جرمی که روی اشیا فلزی مینشیند) ببندد، اشیا را به روشهای مختلف لای پارچه و روزنامه در باغچه دفن میکنند، اما با یک شگرد خاص میشود فهمید، پاتین روی مال ساختگی است یا واقعی.»
نام گنج تنها با بیابان و کوهستان گره نخورده، گاهی میشنویم که بولدوزرهایی که خانهای قدیمی را تخریب میکنند به گنجینهای ارزشمند میرسند که در زیر زمین خانه مدفون بوده. آقای جستوجوگر گنج در مورد چنین مواردی میگوید: «گاهی میشنویم که هنگام تخریب خانهای قدیمی مال پیدا کردهاند، این خانهها بیشتر مربوط به افرادی است که به تاریخ و اشیا قدیمی علاقه داشتند، بیشتر هم در خانههای دوره زندیه به بعد هستند. معمولا اینطور است که صاحبخانه به اشیای قدیمی علاقه داشته و اینها را جمع میکرده، اما به خانوادهاش اعلام نمیکرده یا به بچههایش نمیگفته چنین اشیایی در خانه هست. سالها این اشیا زیر خاک مانده و امروز تبدیل به گنج شده. یا بهطور مثال در جنگهای ایلی و قبیلهای یا گردنهگیریها یا غنیمتهایی که افراد در جنگهای مختلف به دست میآوردند و حتی جوایزی که میگرفتند، گاهی شبها که در کاروانسرا و قلعهای اتراق میکردند دفن میکردند.»
برای گنج یابی احتیاج است که از دستگاههایی استفاده شود. که دارای کیفیت مناسب هستند و با خاک ایران سازگاری داشته باشند.
گنج یاب چیست؟همه دستگاه های فلزیاب انواع فلزات را میتوانند پیداکنند. اما تفاوت گنج یاب ها با دستگاه های دیگر درتوان تفکیک انهاست .تفکیک به معنی قائل شدن بین باارزش وبی ارزش مانند. اهن است به زبان ساده ترگنج یابها توانایی تشخیص طلا از دیگرفلزات دیگرداراهستند دراین بین تعدادی ازدستگاه ها توانایی تشخیص انواع سنگ قیمتی مثل الماس ،زمردو…نیزدارند.
انواع دستگاه گنج یابی:برخی از شرکت های فعال درزمینه ساخت گنج یاب اذعان می کنند. که دستگاه های تولیدی انها فقط طلای قدیمی راتشخیص میدهند. وازتست دستگاه باطلای قدیمی و جدید درتشخیص داده شدن. توسط طلایاب نیست وهردوی انها راباید بتوانددرعمق زمین تشخیص دهد. کشورهای باستانی مثل ایران دارای مقدارزیادی. ازگنج و دفینه هستند که برای شناسایی آنهاباید دستگاه هایی راداشت که بتوانند اهداف رادرعمق زیاد کاوش کنند.
گنج یاب تصویری:به فلزیابی گفته میشود. که قابلیت شناسایی فلز،قابلیت اسکن، و ارائه تصویرفلزمورد نظررادارد. البته هیچ دستگاهی قادربه اسکن صورت زنده ونشان دادن. عکس واقعی فلز نیست وفقط شکل حدودی و تخمین فلز را نمایان می کند. وبه طور کلی می توان ۶۰٪به تصویراعتماد کرد.به طوردقیق گنج یاب تصویری نوع سیستم پیشرفته ازفلزیاب ها می باشدکه بااستفاده ازسنسورهای مگنومتریا Gp بطورپیشرفته زمین را اسکن کرده .و داده های جمع اوری کرده وبه صورت تصاویر۳بعدی دراختیارکاوشگرقرارمیدهند. تفاوت فلزیاب ها وطلایاب هاوگنج یاب ها درهمین موضوع است یعنی فلزیاب به دستگاهی گفته میشود که فقط قادر است فلز مورد نظرراشناسایی کند ونمی تواندباارزش یا بی ارزش بودن فلز راتشخیص دهد. درحالی که گنج یاب وطلایاب این ویژگی رادارد.
گنج یاب تصویری مانند فلزیاب های صوتی که پس از پیداشدن شی. موردنیاز الارم میدهند تصویری برروی نمایشگر ایجاد میکند.البته به این معنا نیست که تصویرفلزبرروی نمایشگرنشان میدهد. بلکه باعلائمی خاص شما را از خود فلز اگاه میکند.
تفاوت انواع دستگاه گنج یاب ساخت ایران با مدل های خارجی:
دستگاههای ساخت شرکت ایرانی متناسب با خاک ایران طراحی شده اند. وبدلیل استفاده از تکنولوژی کارکردpI(گنجیاب پالسی)دارای عمق نفوذبسیارخوبی بوده. و می توان تشخیص اهداف دراعماق چند متری زمین دارا می باشد به همین دلیل برای گنج یابی معمولا این دستگاهها پیشنهاد میشود.